Tips kring bakning

Tips och tricks är alltid bra att ha, oavsett vad man ska göra. Idag tänkte jag dela med mig av lite olika tips inom bakning. Allt från vad för bra ingredienser som är bra att alltid ha hemma till vad för maskiner som kan vara värt att satsa på. Andra bra tips om andra saker kan du för övrigt hitta på https://sockergrynet.se/

Basvaror till bakning

Det kan vara bra att ha ett visst antal ingredienser hemma, alltid, så att du snabbt kan svänga ihop en kaka om det behövs.

Viktigt att ha hemma:

  • Mjöl
  • Strösocker
  • Smör
  • Bakpulver
  • Vaniljsocker
  • Ägg
  • Kakao
  • Choklad
  • Frysta bär
  • Jäst
  • Mjölk

Inte lika viktiga men bra ändå:

  • Pärlsocker
  • Florsocker
  • Farinsocker
  • Ljus sirap
  • Rå citronsaft
  • Kokosflingor
  • Råsocker
  • Yoghurt
  • Neutral Olja
  • Lime
  • Citroner
  • Philadelphiaost

Bra grundläggande tips

Första tipset är, följ receptet! Det kan annars bli riktigt fel, särskilt vid bakning. Det går inte att höfta på ett ungefär som då man lagar mat. 

Ett annat bra tips är att verkligen se till att låta kakor och annat svalna innan ni lägger på spritsning eller annat. 

När du gräddar något i ugnen, försök att inte öppna luckan! Särskilt inte under första halvan av gräddningstiden. Jäsningen påverkas av den kalla luften som flyger in. Kakan kan sjunka ihop.

Bra hushållsmaskiner och andra redskap

Ett mycket bra redskap i köket är husghållsvågen, det ger mer exakthet än att använda dl-mått. Allt fler recept är dessutom i gram eftersom att ingen proffsbagare skulle göra recept efter dl-mått, då det kan skilja väldigt mycket innehåll i en dl mjöl och en dl mjöl.

Även om du kan komma långt med en elvisp är det inte fel att satsa på en köksmaskin. Med en sådan kan du knåda, vispa, och göra en massa annat med!

Ett måste att ha i köket det är bunkar av olika modeller och storlekar. Det behövs och går ofta åt om man ska baka avancerade saker med många ingredienser.

Skaffa även en termometer, som är bra för att hålla koll på temperaturen på olika saker. Det kan vara smart att ha dels en kombinerad termometer och visp dels sockertermometer för riktigt varma saker som kola och knäck.

Sedan är det bra att även ha slickepottar i olika storlekar. Det funns även i olika hårdhet. 

15 Jan 2021