Baka hemma eller fika på café?

Hembakat är alltid hembakat, men det kan vara riktigt mysigt att även gå på café i Uppsala med för den delen. Dock är det ju så att i dessa tider, då känns det kanske bäst att stanna hemma och baka själv. Det då vi är mitt i en pandemi. Dock finns det bra bageri i Uppsala man kan sitta ute, eller köpa med hem! Det jag kan tycka är bland det svåraste att baka hemma, det är vissa brödsorter. Det blir inte alls som på bageriet. Men ett bröd, det är jag bra på och det är focaccia. Det är ett italienskt bröd som man kan fylla med goda saker. Det går att stoppa i oliver, eller ha soltorkade tomater, eller bara lite rosmarin. Självklart ska ni få ett bra recept!

Focaccia

Grundrecept för degen

25 gram jäst, 1/2 paket färsk jäst
3 dl vatten, fingervarmt
0,5 dl olivolja
1 msk flingsalt
1,5 msk honung
7,5 dl vetemjöl

Förslag på fyllning

olivolja
flingsalt
körsbärstomater
1 st fetaost, tärnad
rosmarin

Tillagning
1. Rör ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en degbunke.
2. Tillsätt lite vetemjöl åt gången och arbeta samman till en deg och knåda den under ett par minuter.
3. Låt degen jäsa till dubbel storlek i degbunken, täckt med en bakduk. Detta tar 30-35 minuter.
4. Sätt på ugnen, 220 grader om du kör med varmluftsugn. Använder du vanlig ugn så öka gradantalet med 20 grader, dvs. till 240 grader.
5. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och knåda tills den blir smidig.
6. Olja in en långpanna med ett tunt lager med olivolja på botten samt kanterna. Strö sedan ut lite flingsalt, gärna smaksatt med rosmarin, över botten.
7. Tryck ut degen i långpannan, degen kommer då vara cirka 1-2 cm tjock. Låt den sedan jäsa till dubbel storlek under bakduk. Detta tar cirka 30-35 minuter.
8. Gör hål i degen genom att sätta ner fingrarna. Fyll sedan dessa hål med körsbärstomater och fetaost i tärningar.
9. Ringla över rikligt med god olivolja och använd en brödpensel för att pensla in olivoljan över hela brödet.
10. Strö över färsk eller torkad rosmarin samt flingsalt.
11. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter eller tills dess att brödet är gyllene.
12. Smaksättningen går givetvis att variera, men detta är nog en av de godare varianterna. Fantastiskt gott blir det också om man trycker ner lite fina oliver i degen. Ho

3 May 2021