Smidigt med en skalkniv

En skalkniv är en liten kockkniv med ett blad som mäter 8–10 centimeter i längd. Dess ringa storlek gör rutinaktiviteter som skärning, trimning och skivning enklare och mer exakt.

Skalknivar är extremt mångsidiga och är därför en bas i det professionella köket. Många kockar använder dem för att skala och skära frukt och grönsaker i små bitar, samt göra andra precisionsuppgifter. Du kan jämföra flera modeller av dem på bästaprodukterna

Hur använder man en skalkniv?

En skalkniv används precis som andra knivar. Dock har den en praktisk storlek som gör att den är enkel och smidig att hantera. 

Att tänka på då du ska köpa en skalkniv

När du ska köpa en skalkniv, så är det bra att fundera på material, design, storlek, grepp, skärpa och hårdhet på knivbladet samt priset.

Materialet och designen kan variera. Det finns skalknivar med rostfritt stål med ett handtag i stål, trä eller plast. Ibland är bladet tillverkat av kolstål eller keramik.

En skalniv är för det mesta 8-15 cm. Vad för storlek du ska ha det beror mycket på vad du helst använder kniven till. Greppet på den är viktigt med, eftersom du ibland vill hålla allt i handen, både kniven och det du ska skära eller skala. 

Priset kan vara olika beroende på märke på kniven. Det kan vara bra att jämföra olika knivar och märken före du köper dig en egen skalkniv. 

 

13 Mar 2023