Baka ljuvliga wienerbröd

När jag ska baka något, så hämtar jag gärna inspiration på nätet, på andra bakbloggar och på olika nättidningar, som har recept med mera. Jag älskar även att se olika bakprogram på tv. Brukar slaviskt följa Hela Sverige Bakar, Dessertmästarna och Cake Boss. Jag tittade även på när Roy Fares åkte runt i USA och testade olika bakverk. På tal om Hela Sverige Bakar, en av domarna där, Birgitta Alfredsson, hon är ju helt underbar och så duktig. Visste ni att hon var med och skrev boken Sju sorters kakor? Den boken är det ju många som har hemma. Jag har faktiskt träffat Birgitta en gång, och hon var riktigt trevlig. Ska dela med ett av hennes recept på wienerbröd, som bara är så gott!

Baka Birgittas wienerbröd

Wienerbröd
50 g jäst
2,5 dl kall mjölk
1 st ägg
0,5 tsk salt
2 msk socker
8 dl vetemjöl
300 g smör
Fyllning
1 sats vaniljkräm
Garnering
Ägg till pensling
1 dl florsocker
1 msk vatten

Gör så här:

Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen är upplöst. Blanda i ägget, saltet, sockret och det mesta av mjölet. Spar resten till utbakningen. Arbeta samman degen snabbt. Låt den vila i kylskåp 10 minuter.
Ta fram smöret ur kylskåpet och skär det i 9 skivor. Lägg dem på ett smörgåspapper i rumstemperatur. Kavla ut degen på lätt mjölad arbetsbänk till en platta, 30x40 cm.. Lägg smöret på den ena deg halvan, 2-3 cm innanför deg kanten. Vik upp kanterna över smöret. Täck därefter med den fria deg halvan. Nyp samman kanterna.
Mjöla arbetsbänken lätt. Vrid degen 1/4 varv. Den stängda delen ska vara vänd mot den som kavlar. Kavla ut degen försiktigt. Degen får inte spricka. Vik degen i 3 delar, Vrid den 1/4 varv. Kavla ut degen drygt 1 cm tjock. Den stängda delen ska vara vänd mot den som kavlar. Vik i 3 delar. Låt vila i kylskåp 10-15 minuter.
Upprepa kavling och vikning ytterligare en gång. Kavla ut degen på nytt drygt 1 cm tjock. Dela den mitt itu. Linda in delarna i plastfolie. Låt dem ligga i kylskåpet 15 minuter. Låt den ena halvan ligga kvar i kylskåpet medan den andra bakas ut till önskade wienerbröd.
Kavla ut en deghalva i taget till en fyrkantig platta, 36x36 cm. Skär dem i 9x9 cm bitar. Lägg en klick vaniljkräm mitt på bitarna. Vik upp hörnen mot mitten. Tryck till ordentligt.
Lägg bröden på bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa täckta ca 1 timme. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 250 grader mitt i ugnen, 7-10 minuter. Låt wienerbröden kallna. Bred sockerglasyr över.

31 Aug 2018