Börjar bli svår att läsa recepten

Ni vet, jag bakar ju en hel del. Mycket av det jag bakar gör jag på känn eller efter recept i huvudet, men ibland måste jag läsa recept. Det är när jag skulle göra det häromdagen som jag märkte att det var lite svårt att läsa vad det stod. Jag tror att jag kanske behöver ha läsglasögon. Har inte haft problem med synen innan, den har vart bra. Men får kanske göra en synundersökning för att se om det är läsglasögon jag behöver eller om det är nåt annat synfel jag fått!

Samlar på mig recept

Jag äger flera receptsamlingar här hemma, som jag köpt, men så samlar jag även på mig sånt jag hittar på nätet eller i tidningar och skriver ner dem i en egen bok. Där samlar jag allt möjligt som kan vara bra att ha. Även om man kan baka en massa utifrån huvudet är det bra att ibland ha recept som stöd.

Baka något gott

Snart ska jag ut i köket och provbaka något jag inte testat innan. Får fikabesök i eftermiddag. Tänkte då bjuda på detta. Här är det recept jag ska testa:

Mazarinkaka med choklad

Mördegsbotten
225 g kallt smör, skuret i bitar
4 dl vetemjöl
¾ dl strösocker
1 nypa(or) salt
1 st äggula
Fyllning
150 g smör, mjukt
500 g riven mandelmassa
4 ägg
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
100 g mörk choklad, hackad
Kaffeglasyr
½ dl grädde
1 msk starkt kaffe
100 g mörk choklad, hackad
2 tsk smör
valfritt: godis eller strössel

Mördegsbotten

1. Sätt ugnen på 200°. Mixa smör, mjöl, socker och salt i matberedare med kniven tills det är jämnt fördelat. Tillsätt äggulan och mixa hastigt ihop till en deg.

2. Tryck ut degen i bakpappersklädd långpanna, ca 25x35 cm, och nagga med en gaffel. Förgrädda 10 minuter mitt i ugnen, låt svalna.

Fyllning

1. Sätt ugnen på 180°. Rör ihop smör, mandelmassa och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget, låt smeten blandas väl mellan varje.

2. Sikta i kakao, tillsätt hackad choklad, rör om och häll massan ovanpå mördegsbotten i formen.

3. Grädda på falsen ett steg under mitten tills fyllningen just har stelnat, ca 25 minuter. Låt svalna.

Glasyr och servering

1. Koka upp grädde och kaffe. Häll det över chokladen och rör om tills den nästan är helt smält. Tillsätt smör och rör tills glasyren är helt slät och glansig.

2. Häll glasyren över kakan och garnera med godis eller strössel om du vill.

3. Låt stelna och skär sedan kakan i bitar, 20-30 portionsbitar eller 40-50 bitar i pralinstorlek.

 

21 Mar 2019