Det är så gott med churros

Har ni ätit churros någon gång? Det är ett spanskt bakverk och jag äter alltid det när jag är i mammas och pappas hus på Mallorca. De köpte hus på Mallorca för flera år sedan och dit åker jag när jag har tid och råd. Churros är friterad deg som baseras på vetemjöl eller potatis. Formen kan vara avlång, stjärnformad och antingen rak, böjd eller rund. När man är i Spanien kan man få dem med varm chokladsås eller fylld med chokladkräm, vaniljkräm eller kolasås, så kallad dulce de leche. Det är bara så gott!

När jag inte är i Spainen och på Mallorca, så händer det att jag gör egna churros hemma. Självklart ska ni få receptet till dem. Dock rekommenderar jag er även att testa dem i Spanien!

Churros med chokladsås

Ingredienser

3 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk strösocker
2 msk smör
2,5 dl vetemjöl
2 st ägg
2 l frityrolja

Chokladsås
200 gram mörk choklad
0,5 dl vispgrädde

Till servering
1 dl strösocker
1 tsk kanel
chokladsås

Tillagning
Värm frityroljan till 160–180 grader i en stor kastrull.
Koka upp vatten, salt, socker och smör i en kastrull. Rör sedan ner mjölet och rör tills degen släpper från kanterna och det blir som degboll.
Häll över i en bunke och vispa i ett ägg i taget.
Häll degen i en spritspåse med stjärntyll. Spritsa ner fyra stycken 10 cm långa stavar i oljan i taget, skär av med en vass kniv mellan varje.
Fritera tills de är gyllene, vänd dem då och då så att de friteras jämnt runt om. Lyft upp churrosen med hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper.
Blanda socker och kanel i en skål och doppa churrosen i blandningen. Servera genast med chokladsås.
Chokladsås
Gör en snabb och enkel chokladsås genom att blanda 200 g hackad mörk choklad med 1⁄2 dl vispgrädde i en kastrull på svag värme. Rör om tills all choklad har smält.

 

2 Apr 2019