Har kaklat om mitt kök

Jag använder ju mitt kök dagligen. Är det inte kakor jag bakar så är det mat jag lagar. Jag tycker det är viktigt att detta rum är fräscht och snyggt. Så nu för bara ett litet tag sedan så valde jag att kakla om köket. Jag har tänkt på det länge, ända sedan jag kollade på kakelguiden på nätet. Jag valde ett svart kakel, så som på bilden och det blev så snyggt. Nu kan jag baka och samtidigt njuta av ett litet snyggare kök. På tal om att baka. Nu när det är sommar, vad passar då bättre än att bjuda på en bärpaj? Jag delar därför med mig av ett recept på detta här.

Smulpaj med sommarens bär och vispad crème fraiche

Deg
100 g smör
3 dl vetemjöl (gärna fullkorn)
3 msk rörsocker
3 msk solrosfrön
3 msk vita sesamfrön
Fyllning
1 l blandade bär (t ex hallon, blåbär, jordgubbar eller vinbär)
4 msk rörsocker
1 msk potatismjöl
Crème fraiche
2 dl crème fraiche
1/2 msk florsocker
Till garnering
1 msk finrivet citronskal
färsk mynta

Sätt ugnen på 200°C.
Deg: Skär smöret i tärningar. Nyp ihop smöret med mjöl, socker, solrosfrön och sesamfrön till en smulig deg.
Fyllning: Blanda bären med rörsockret och potatismjölet i en bunke.
Häll bären i en smord pajform, ca 24 cm i diameter. Smula över degen.
Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter.
Crème fraich: Vispa crème fraiche och florsocker fluffigt.
Servera pajen ljummen med den vispade crème fraichen.
Till garnering: garnera med finrivet citronskal och mynta.

29 Jun 2018