Hembakat är alltid godast

Finns det något som slår en nybakt kanelbulle rakt ut ur ugnen, intagen med ett glas varm mjölk? Eller en hembakt finsk pinne till kaffet? Eller en saftig tårta gjord på de finaste råvaror? Bakverk från konditorierna blir aldrig lika goda och ju mer man bakar hemma, desto duktigare blir man såklart (och desto fler knep lär man sig). 

Hembakat på kafé - lyx!

Allt fler kaféer tar vara på det uppenbara i att hembakt är godast och det blir ju vi som kunder de stora vinnarna på. Förr var bakverk från bageri antingen för torftigt, för sött, för fett eller inte så färskt som man kunde önska, men för att stå sig i konkurrensen idag så satsar allt fler på att skapa riktigt goda bakverk, till skillnad från förr då de framför allt skulle se vackra ut. Min betraktelse är att klassiska saker går hem bäst, som morotskaka, chokladboll, äppelpaj och wienerbröd och ju mer kärlek man lägger på dessa recept, desto godare blir de. De färdiginköpta varianterna avslöjar man på mils avstånd!

Ett kafé som jag personligen tycker är riktigt trevligt, och som jag gärna besöker när jag är i stan, är Café Göteborg. Jag tycker att det är så lyxigt att få gå in och sätta sig och beställa en godsak och sedan faktiskt serveras den - och att den är nästan lika god som om man själv hade stått och pysslat ihop den i köket. Helt utan slit! Det är ju inte ekonomiskt hållbart, men det sätter guldkant på tillvaron att unna sig detta då och då.

1 Aug 2018